Kayseri Yöresel Lezzetler

Kayseri Pastırması

Et, pastırma oluncaya kadar yaklaşık bir ay boyunca çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Çemen pastırmaya esas lezzetini veren bir katkı malzemesidir. Lezzet vermenin dışında , eti dış etkenlere karşı korumak, mikroplanmasını önlemek, içindeki enzimler ve organik asitler sayesinde pastırmada bulunan mikropları öldürerek etin gereğinden fazla kurumasını önlemek, havayla temasını keserek kokmasını ve bozulmasını engellemek, etin içindeki yağların oksitlenerek pastırmayı acılaştırmasını önlemek gibi çok önemli işlevleri de vardır.

https://www.pastirmacim.com/pastirma

Kayseri Mantısı

Kayseri deyince akla gelen ilk lezzet, yani mantı! 36 çeşidi yapılan mantının en meşhur olanı etli mantıdır. Ancak Kayserililer mantıyı günlük hayatta yediğiniz mantıyla karıştırmayın diyor. Kayseri mantısı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis edilirmiş çünkü.

https://www.pastirmacim.com/manti

Yağlama

Salçalı, kıymalı, soğanlı bir harç düşünün. Onları incecik hamurun üzerinde servis yapıldığını. Ve şimdi de o lezzetin üst üste katlandığını düşünün. Kayseri yağlaması olarak da bilinen yağlama misafirler geldiğinde masada olmazsa olmaz yiyeceklerin başında gelir.

Kayseri Sucuğu

Sucuk; sucukluk sığır etleri sarımsak ve baharat karıştırılıp bağırsaklara doldurularak hazırlanan yiyecektir. Özel kurutma ve renk aldırma işlemlerinden geçirilmelidir.
Kurutma işlemi özelliği: Başka yerde olmayan Kayseri'ye has gündüzleri sıcak, geceleri, serin esen rüzgar sucuğun uygun şekilde kurumasını sağlar. Bu rüzgar tek yönden değil yıl boyunca her yönden esen rüzgardır. Bu rüzgarın yöresel bir adı yoktur.

Renk Alma Özelliği: Kayseri'deki yer altı sularında belirli oranda bulunan nitrat maddesi sayesinde sucuğun kendine has kırmızı rengi doğal olarak sağlanmaktadır. Sucukluk etler kıyma makinalarına girmeden önce bu su ile bolca yıkanır.

Kayseri Sucuğu'nun Üretim Tekniği: Sucuk için seçilen etler bu iş için özel olarak eğitilmiş sucuk ustaları tarafından önce kuşbaşı şeklinde hazırlanarak kıyma makinalarında kıyılır. Sucuk harman teknelerine konulur. Suculduk yağlar kuşbaşı şeklinde kıyılarak üzerine konulur. Bu karışıma tuz, baharat, kimyon ve sarımsak ilave edilerek iyice karıştırılır. Karışım 1 gün teknede bekletilir. Kıyma makinalarında ince kıyma şeklinde kıyılarak sucuk hamuru hazırlanır. Sucuk hamuru özel makinalarla tabii ve suni bağırsaklara doldurulur. Bağırsaklara doldurulan sucuklar kurutulur.

https://www.pastirmacim.com/sucuk


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Kayseri Pastırması

Şahin Pastırma Fiyatları

Çemen Faydaları Nelerdir?